How To Fix New SATA drives recognised by BIOS but not detected by Vista


TIP: You should click here to fix Windows errors and optimize system speed.


A lot of people find it annoying and time-consuming to troubleshoot Vista errors especially after using a large number of resources without any immediate solution on the problem. There is also the lack of basic driver support for the operating system. Microsoft Vista may be better off upgraded to a more stable OS such as Windows 7.

Some of the most common Vista errors include:

  • Hardware difficult to install
  • Missing application support
  • Virus and Malware Issues
  • Huge system resources needed
  • Buggy Operating System
  • Unnecessary Windows Services
  • Automatic Windows Update Reboots
  • Buggy and Annoying User Account Control UAC
  • Slow Boot Up
  • Difficult to Find the Settings

From the Forums

A user in the forum details it further:


They are picked up in the BIOS just fine, but Vista can't see them. What it says on the tin, really. Everything that should be enabled is enabled.

I should stress that this is NOT a RAID setup - I just want two extra HDs. Please, help needed on making Vista detect these drives   I installed two new Maxtor 250GB SATA drives this afternoon, as companions to my 500GB main C:/ drive. It's an MSI K9N Mainboard.

They don't show up in Disk Management or the Device Manager, so I can't format them or do anything with them. I've looked through the manual and the BIOS very thoroughly, but I can't find anything wrong.



What causes New SATA drives recognised by BIOS but not detected by Vista

Fixing Windows Vista errors depends on what actually caused the error. If you have identified the actual hardware that caused the error, update your drivers using Microsoft Go to Microsoft.com and look for the hardware. Download the drivers and restart your computer to check the changes.

Another solution is to run your Windows Update manually. The fix to your Vista error may not be included in your latest update hence a fresh manual update may be needed. Other solutions may include updating your PC Device Drivers, Uninstalling and Reinstalling of the program with the error, running a windows system file checker and cleaning out your system junk.

 

More info on New SATA drives recognised by BIOS but not detected by Vista


RECOMMENDED: Click here to fix Windows errors and optimize system speed.

2 SATA drives not recognised by Win XP

I had both SATA drives disconnected during WinXP installation to prevent any issues of drive designation and installing. I am suprised to have this problem, because I've not had this problem the last time I installed WinXP on my old IDE-HDD (the one that's clicking). The main one (new one) is a 500 Gb, IDE-connection with 3 partitions and I also have another 2 x 160 Gb, both with 2 partitions, these 2 drives are SATA.

My setup has got 3 HDD's. You need to activate the partitions on the SATA drives. The drives do not appear under "Disk Drives". Should I install new drivers for the drives?

I'm not sure if it's a problem, but under my old setup the 2 drives had a designation of F: , G: , H: and I: . Under my new setup the 3 partitions created are designated C: , F: and G: . After the installation was complete I reconnected them and now I can't see the drives in Windows. Looking at Device Manager I can see the there are 2 yellow question marks with "RAID Controller" behind them under other devices.

Have you run the drive installation software?
 

Could this be conflicting? I wonder if the SATA drives manufacturers installation software will see the SATA drives.


ThinkPad T410s - Primary Micro SATA HDD not detected by BIOS - Only Detected By OS Platforms

errors.  I just can't use this as my primary drive anymore because it will not initialize with BIOS.  I am hoping that I do not need to replace the MOBO as they go from $50 - $150 US plus shipping.   OS's used:Win10x64Win7x64WinXPWin98SELinuxMintBT5-R3KaliLinuxUBCD - FreeDOS - LINUXDoss6.22 Any thoughts on this issue would be greatly appreciated




















It sounds like something is timing out.  It is hard to be sure without swapping either the drive or the MB.  You might go into the BIOS and select diagnostic mode for boot.  That would do a memory test and it might slow things down enough to mask the problem




















I have a Lenovo T410s - 29123RU BIOS - V1.5 (6UET70WW) 2012-10-11 - (updated from V1.1 this morning hoping it wold solve the problem)ECV - 1.14MTM - 29123RUCPU - Intel Core i5 M520 @ 2.4GHzRAM - DDR3 - 4GBx2 - PC3-10600s This laptop uses a 250GB - 1.8" Micro Sata HDDTOSHIBA MK2529GSG - 250GB - HDD1F07 M BL02 The other day the laptop was running fine then all of a sudden crashed.  I tried to reeboot and i got -  ERROR 2100: HDD0 (HARD DISK DRIVE) INITIALIZATION ERROR (2)PRESS ESC TO CONTINUE I have run scans on the drive itself using: HD Tune ProHDD RgeneratorCrystalDiskInfoTestDiskUBCD- ViVard v4.0- TAFT v1.2Passmark B...


SATA HDD not recognised in BIOS

It probably will so you need to partition and format it there.
 

I have a samsung sata hdd i want to install in to my mb:
Board: MICRO-STAR INTL, CO.,LTD. I have tried un plugging my main ide hd in the hope that the sata recognises the disk but this has not worked.

any help would be mint

martin
 



Is the current boot drive ide or sata? I am wondering if the controlers need updating on my MB, they are:

Intel(R) 82801EB Ultra ATA Storage Controllers - 24D1
Intel(R) 82801EB Ultra ATA Storage Controllers - 24DB

but i cannot find any drivers for them. This has been driving me mad! MS-7037 Ver 0A
BIOS: Phoenix Technologies, LTD 6.00 PG 12/13/2004

The info that came with the drive says there are no drivers needed and that once regonised i need to format the drive.

I have enabled the seraial ata setting in my bios to auto, and also tried legacy mode. If you are in Windows, you need to go "Run,diskmgmt.msc, OK and see if it shows there. it is plugged in to sata 2 with no jumpers, if plugged into sata 1 the computer does not boot past the first screen with the maxdata logo

I have ran an updater from the micro star site and installed the updates. Im running out of optiond before i go to a very expencive computer shop.


Sata Disk Not Recognised In Bios

It does'nt so do I need a update? When windows XP Pro starts it wants to install RAID controller. Do I need to use RAID with SATA? if in doubt, reset your bios following the procedure outlined in your board's manual.
 

Could anyone explain what the RAID CONTROLLER is? Was thinking maybe need new service Pack, but I'd rather not! Surely not as my MOBO comes with SATA capabilities.

Should BIOS recognise the drive? Installed it and enabled jumpers for SATA on MOBO. However it can't automatically find this. I have just bought a WD 1200JD Sata HDD.

This is only optional right? I currently have a IDE ATA WD1200JB HDD installed as master too. How can I get windows XP Pro to recognise it? Not sure what I need to do.

Hope this is clear guys. My MOBO is Asus A7N8X-E DELUXE. So far BIOS does not recognise the disc (I have searched) and if I go to the RAID SETUP on boot up the drive appears.


Drives recognised by BIOS

All I can say is that your BIOS will only recognise the actual physical drives not the partions. The Read Me file on the GB CD says this:Norton GoBack protects all disk drives that are recognized by the basic nput/output system (BIOS). The D drive is partitioned as D and L, as I've got various card readers, CD, DVD drives and a zip drive.Or have I messed up the whole thing??

Hope this helpsYou should be able to see all your drives in my computer but this will show physical drives and partions.

I've got XP home and have been trying to install GoBack v4. If the disk drive is not recognized during the initialBIOS identification phase of the boot process, or if it requires special device drivers, Norton GoBack will not be enabled for that drive. I've got one of 30GB & one of 80GBI've now got the larger one partitioned, using Partition Magic 8, but GoBack seems only to be working on the C drive of 30GB.

I tried a while ago, but Symantec said it wouldn't protect drives over40GB. I'm a bit wary of poking around in the bios - can someone tell me where I can find the section which presumably lists the various drives?


SSD drives not recognised or not even in BIOS

It seems that it is getting to be a common issue with SSD drives and they do not show up in BIOS at all. Apart from yesterday when it went missing, sounds daft but it just went missing from the PC. It's the first time that I have had a hard drive that doesn't even show up in BIOS . It did work with my drive and it is back up and running so I thought I would post a solution here.


I've had an SSD drive now as main drive for past 12 months and it has been really good, fast start up instant access you name it brilliant. Any way with luck nobody will need this advice but with SSD drives becoming more affordable you never know. If this does happen to you there is a work -around that brings the SSD drive back on, posting link to one site that explains how to do it enter link description here it seems that this will work in 90% of cases.


SATA drives not detected

I've literally been building my new PC, so it's a complete newbuild but my Hard disk and DVD drives won't get detected in the BIOS. These are the specs:
Motherboard: Asus P5Q PRO
HDD: Seagate ST3160815AS - BARRACUDA 7200.10 160GB SATA-II
DVD: Sony AD-7203S-0B

Any input would be great peeps. The DVD drive has power, but is also not detected in the BIOS which means I can't install anything.

Also, make sure RAID is disabled and it sounds like SATA mode is already set to IDE.
When I turn on the PC, the 'POST boot shows it has picked up a 160GB Sata II Hard disk only. I'm a newb to these forums and I've been dealing with this problem for days on end now. I've checked the SATA configuration and they are 'IDE'.

However, when I go into the BIOS there's nothing detected. Yash


Have you tried different SATA ports on your mobo?


SATA drives detected as USB



howdy yall,
i have a weird and unusual problem with my SATA drives as they are being detected as USB devices. when there actually internal.. O/s is XP S2

any help appreciated
 





Sata Hardrive Not Recognised In Bios- PC wont work

i need to install windows xp onto the sata drive because the computer will no longer start up, it comes up with error upon error saying files are missing etc.
ok, my pc wont recognise my sata drive until it loads onto windows. so i cant do a fresh install of windows xp onto it because it will only recognise my udma drive.

It says that the only hard drive there is the udma one. Any ideas how i can get my computer to recognise the sata drive? you need to install drivers for the sata drive click herelokk here it will tell you how to do it wasted about 4 hrs trying to install on my brothers pc until i found the drivers they are ussually on the motherboard disk .
It doesnt actually recognise it in the bios either.

Please help me....


R-Driver USB2 -Sata/IDE (Drives not detected?)

ive been back to the place i bought it from & they was chinese that spoke VERY bad english, the first one i got from them didnt power up now this second one i cant find the drive on my machine.? im using W7 (64 bit) & the driver disc is for XP.? any ideas PLEASEUBhere is the device:click here

sorry this link may be better:click here


OMG never again will i buy one of these!


2 USB drives not recognised on Vista x64

Check Device Manager for any yellow ! I don't know if this is a hardware issue, a driver issue or what, but i've searched around and I've come up with nothing. marks down in the USB section.
 

So if anyone knows why this is and how to fix it, I would be most greatful!


No ports (USB, network adapters, DVD drives) recognised. All disabled in BIOS - can't enable.





Dear all, I'm going through a disastrous situation with my Lenovo ThinkPad 15 (0301-CTO) laptop.  I am running Windows 7, which was factory-installed.  Following an automatic windows 7 update (around 30-40 updates at once) on 14th September, the computer restarted itself automatically.  The first issue I noticed was that the wireless adapter was not working.  I was able to fix this by switching the adapter on and off. The second issue was that my USB mouse had stopped working.  I later realised that this was actually because all my USB ports had stopped working, so flash drives, external hard drives, etc.


SATA HDD not detected by the BIOS



I've got a SATA HDD which is not detected by the BIOS. how about transferring that HDD to a diff computer ., that may be help , if not contact this phone number 8005513917 Data Recovery By CBL - Hard Drive and RAID Recovery
this maybe a bad sectors ..

Is it over or there is software or something that can bring it to life? So basically you cant boot the computer to normal mode right?? It has important data.


SATA HD not detected in BIOS

I had an old 80 Gb IDE drive that I plugged in while I was waiting for the SATA drive and it was working fine, but I want to get the SATA drive back up and running. Any ideas????

Hope somebody can help me out on this one, I disconnected my hard drive to install a chipset fan that had failed on my ASUS A8N-SLI motherboard and when I tried to plug in the harddrive the computer could not detect a hard drive on start up.

I also checked the BIOS settings and noticed that with the drive plugged into SATA port 1 that it was also not detected in BIOS. I tried another SATA cable and another power cable to no avail since the HD, a Seagate Barracuda 7200 300 Gb, was still covererd under warranty, I sent it in and received a repaired HD. When I plugged it in I got the same problem, no disk detected on start up and BIOS.


2nd int sata detected in bios but not in xp



I have tried several different Sata drives as a 2nd internal drive but none of them are detected in Disk Management or Device Manager. Antivirus, Updated: Yes, On-Demand Scanner: Enabled
 

As an XP system the Sata mode in the bios is set to IDE.

Tech Support Guy System Info Utility version 1.0.0.2
OS Version: Microsoft Windows XP Professional, Service Pack 3, 32 bit
Processor: AMD Athlon(tm) II X4 630 Processor, x86 Family 16 Model 5 Stepping 2
Processor Count: 4
RAM: 2047 Mb
Graphics Card: NVIDIA GeForce 6600 GT, 128 Mb
Hard Drives: C: Total - 476937 MB, Free - 402520 MB;
Motherboard: ASRock, K10N78
Antivirus: avast! I have also tried relocating my working Sata from my C drive to one of the other Sata slots but that is also not detected.


Sata AHCI Inf for XP not detected & BIOS

Go to Solution. Other folders have x64 and Vista drives. (I'm assuming that "All" means previous OSs)* BIOS version:  06CN30WW (I have not updated the BIOS as I think this BIOS is newer. Very strange.Try integrating this universal AHCI driver that I usually use to integrate drivers. As I don't want to loose AHCI features, I have integrated the drivers on my XP Pro CD with nLite.

Solved! What could it be?* I integrated the folder "All" present in the downloaded file. After install remember to install Lenovo driver.





//help will save the world












I integrated the Inf files according to the FAQs of this support forum.XP installer does not detect any hard drive.


SATA Not detected in Bios-CDROM and HDD

I will need steering round the Bios because I tried searching for SATA controller to enable and couldnt find it nor it anywhere mentioning RAID to fiddle around with.

I replaced my motherboard today with an Asus P5KPL SE because my computer refused to boot at all (no beeps, nothing). All suggestions welcome because I am at a dead end.
 




Anyway I plug it all in and start the PC up but am quickly led to a screen telling me:

"Reboot and Select proper Boot device or Insert Boot Meia in selected Boot device and press a key"

This was a problem so I popped into the Bios and quickly saw that no sata devices were detected at all (which is my HDD and CDROM).

I would presume a HDD failure as its a seagate.11 drive but the fact that the CDROM is not detected either seems to indicate a problem within Bios perhaps. Any idea what the problem could be?


Bios SATA 1 device not detected

I know the hard drive is spinning because I could hear it. I went into Bios (v02.61) American Megatrends and the SATA 1 device was not detected. I wasent tampering with anything it just randomly came up with this message. BIOS is not detecting my hard drive for some reason.

It detetcs my DVD player in SATA 2 but every other SATA slot is empty. There was also some message regarding express gate but I dont know if thats part of this problem. Hey I just bought a new computer recently and having some problems.

I tried to make sure the wires were in correctly and they were but that didnt solve my problem. It was working fine and then I shut it down and then it came up the the error "reboot and select proper boot device".


SATA hardisk detected as IDE in BIOS. Please help

I am trying to install new WD SATA hard disk in my dektop . Disk Management - Post a Screen Capture Image

Maybe Win7 is not recognizing it yet if it is not initialized or formated.

Can you do a Disk Management screen snip ? But Bios recognized as IDE. So its not properly detecting in System.

Friends,
I need your help to resolve this issue.

Here is my cofiguration

Motherboard - ASRock -Wolfdale1333-D667
IDE - 80 GB Samsung - Master - windows 7 installed
IDE - DVD writer - Slave

My new wd SATA hardisk model - WD5000AAKX - WD Blue / SE / SE16 (SATA II) -500 GB

What i already did:

Checked with another data cable to detect HD correctly
Tried all SATA port on my mobo
Set Enhanced option on BIOS
Please please someone help me.


Unending reboot cycle, no SATA drives detected, Windows fails to start

If the hard drive is NOT connected, then a windows disc in the optical drive can be read and launches the Windows installation wizard. The message says I can fix that with my installation disc and startup repair, the problems with that are detailed further down.

I have built a new computer, and managed to install Windows 7 on it. If I select either safe mode, the system hangs up when loading "crcdisk.sys" and reboots, and under the other two options I see "Starting Windows" with the animated logo for less than a minute, and then the system reboots.

After rebooting it returns to the same error message. After that, though several problems appeared:

If there is no windows disc in the DVD-drive and both optical drive and hard drive are powered and connected with SATA, on startup I see an error screen saying "Windows failed to start". Also in this configuration, the BIOS tells me it does not detect ANY drives at all, and will not recognize a Windows installation disc (it goes to "loading operating system" with or without a disc and performs the above error. This same screen offers me methods to boot into windows using Safe Mode, Safe Mode with Networking, Last Known Good Configuration and Start Windows Normally.

This has been repeated both with an identical hard drive and a much older IDE hard drive, both yield the same results (even though either drive has no OS to begin with). My boot priority is set CDROM -> Hard Di...



LATEST TIP: You should click here to fix Windows errors and optimize system speed.



Recommended Links:

(1) Download (New SATA drives recognised by BIOS but not detected by Vista) repair utility.

(2) New SATA drives recognised by BIOS but not detected by Vista

(3) 2 SATA drives not recognised by Win XP

(4) ThinkPad T410s - Primary Micro SATA HDD not detected by BIOS - Only Detected By OS Platforms

(5) SATA HDD not recognised in BIOS

 
Note: Manual troubleshooting of New SATA drives recognised by BIOS but not detected by Vista is only recommended for advanced computer users.Download this automatic repair tool instead.