How To Fix USB IDE HDD not detected. Cause PC to hang


TIP: You should click here to fix Windows errors and optimize system speed.


USB IDE HDD not detected. Cause PC to hang is the name of the error that contains information about the error, including the reason why it occurred, which system component or application was malfunctioning that caused the error, and other information. The numerical code in the name of the error contains data that can be decoded by the manufacturer of the faulty component or application. An error using this code can occur in many different places in the system. Although the name contains some details, it is still difficult for the user to find and eliminate the cause of the error without specialized technical knowledge or the appropriate software.

From the Forums

A user in the forum details it further:


Does not get detected at BIOS and windows hangs durng loading if it is connected. The new mother-borad has 1 internal IDE connector to which i have connected my old internal hard disk and DVD rom. USB pen drive gets detected but my USB IDE HDD 160 GB doe not.. Do not see it in Computer management if I open the window and then connect the HDD.

Please help!   I know this may be stating the obvious but did it come with a installation disk it may not be plug and play.   Cant open Computer management after connecting...Window will open only after I remove the HDD. If i connected it after Windows load , icon for removable hardware come in the system tray and Device is seen in "device managment" but its hangs and you cant access anything.

Installed windows xp sp2. Both get detected at boot up. Could it be a problem with IDE number. Bought a new maotherboard and processor..



What causes USB IDE HDD not detected. Cause PC to hang

If you received this error on your PC, it means that there is a malfunction in your system. Common causes are incorrect or unsuccessful installation or removal of software that could leave invalid entries in the Windows registry, the effects of a virus or malware attack, an incorrect system shutdown due to a power failure, or another factor in which a person with little technical knowledge accidentally deletes the required A system file or registry entry, as well as several other reasons. The immediate cause of "USB IDE HDD not detected. Cause PC to hang" is a failure when one of its normal operations is properly started by a system or application component.

 

More info on USB IDE HDD not detected. Cause PC to hang


RECOMMENDED: Click here to fix Windows errors and optimize system speed.

Boot up Freeze/Hang (PROBLEM!): Lenovo Updates Hang T61

I installed Norton Ghost  yesterday and the same problem happened again.



I recently updated my system with the latest Lenovo Updates including a BIOS update. The hard drive then stops loading and the laptop freezes.

It's not a hardware issue with my laptop because when I don't do the updates and or install certain programs, my laptop does not freeze on boot-up. Then my computer booted but all I got was a wallpaper my Windows Vista black bar and 3-4 icons loaded on the left tray. I think it might possibly a Lenovo software issue or a BIOS issue. Is there anyway to revert back to my old BIOS?This is what happens when I do the Lenovo updates or install programs like Norton Ghost: Computer boots up, loads wallpaper and Windows Vista Black Bar, about 3-4 icons load up on the tray on the left hand corner then the hard drive stops loading and everything freezes.The computer works perfectly fine when I don't install those updates or install Norton Ghost.

I recovered my computer to original the factory settings and it booted up perfectly.


verifying dmi data then boot on cd hang at time hang a pc

like a ubuntu live cd or something. if there are a lot maybe try a different disk to boot. verifying dmi data then boot on cd hang at time hang a pc, i cant windows xp new installation what a solution this problems examine the disk for scratches.


my computer became hang plzz help som1 to prevent from hang

my laptop somtime became hang plzz help mesystem descriptionToshiba satellite A200os=windows7 32bitram=1gbprocessor= intel(r) Pentium(r) Dual cpu t2370 @1.73ghz You need to provide more information on the specific problem (EXACTLY what happens, when does it happen, what led up to it, etc).


Lenovo G560 hang, BSOD, and hang at POST

Maybe try removing the Intel driver,and let Windows install a driver.Then see if it happens again.And you should call Lenovo support I think.
















Eventually it will BSOD, the exact message I do not remember but something like a 'system process or thread failed to run'.



Purchased and Lenovo G560 in July and so far this has happened 3 times:The system become unresponsive, the hdd activity light goes out or stays solid, Windows programs crash and no other programs will start. It also is using the latest drivers for other devices from the Lenovo website or intel website.This has happened with 2 differnt harddrives, both function perfectly fine in other machines.

Should I return this ASAP? The hanging at post seems to suggest this but it happens so infrequently and I can't reproduce it at will. I've run memtest and swapped out the RAM with other sticks.

The crash dump fails to write to disk and it reboots and hangs at POST. Hard powering down and powering back up lets it boot fine.At first I thought it was a bad intel rapid storage driver, but I am now using the latest one from the intel website and it occurred today. I am using the latest BIOS for this machine and it is a relatively clean install of Windows.Is this likely a hardware issue?


G580 many lag and shot hang and some time continuos hang

I just bougth my laptop 3 month ago. When lag or short hang  happens to me, the mouse cursor becomes completely uncontrolable and circulate around its self. Scan the HDD for defects using the Lenovo HDD Diagnostics. and it did not make a difference.



I have a G580 i5 2.40Ghz.

thinking update driver would help, I also updated Intel HD and nVidia driver.... that I launch every day. Nothing out of the ordinary.I formatted this machine, thinking it could something wrong with the O/S ... It could be as simple as opening a new webpage ...

or launching a normal program. Since you've already reformatted the PC, try to:
 
1. I have owned various Lenovo machines since and I've NEVER had this problem before with any other machine! ...................I see whole of topic that are same as my problem I do what they do but my problem doesn't solve. As an alternative, you can use HD Tune to check for bad sectors on the HDD.
 
Let me know your findings.
 
Cheers.




win7. 32 bit. Perform a clean boot - this makes sure there's no application on the background that's causing the lag spikes.
1. The important part is, nothing major may be running, nor did I do anything major on the machine.

specialy my problem is very simillar with topic "T410: lag spikes/short hangs/unresponsive system" that solve his problem .


Bios Hang & Login Screen hang


I'm running Win 7, 64-bit. It may be that 1 of your RAM sticks has gone bad.
 
TsVk!





I have two problems..
 
1st problem is that my computer hangs at bios. In the past, it's been always doing this.

In the first instance, re-seat your RAM sticks on the motherboard to see if that helps.
 
2nd problem could be caused by the first. It'll beep and hang, beep and hang, 3 times until it eventually starts to load. This began happening after I installed my Gigabyte 760 graphics card.
 
2nd problem, and the bigger problem, is after I type in my password and hit enter, it'll stick at saying "welcome" and show the loading circle but it'll just hang.


Hang Ups giving me Hang Overs!

It may be that the Athlon is overheating. Try running with the case off and see if this improves matters (Keep little fingers out!). It is now 4 to 5 years old and no longer manufactured.
Running a AMD Athlon 800Mhz PCU, 512 Mb RAM, Nvidia Ti4200 Graphics Card on a Soltek mobo.Keep getting hang ups (again!).

Would appreciate advice/ideas on this as the problem does not occur at any set time. Can run for 5 mins or up to an hour before I get a hang up. Then have to re-boot and start again.

As I have had the machine OS - Windows 98 re-installed a number of times to "correct" the problem it still re-appears. Drivers for graphics card are up to date BUT could it be that the problem is with my mobo? Your cure would be thermal gel, bigger better cooling, and case extraction fan if you haven't got one already.
Tried uninstalling various programs to check for conflicts but they seem OK.

Did think at one time it was my ISP (AOL) causing the problem.


Mouse Hang / Key Board Tab Hang

In games my mouse will hang causing the system to hang and eventually just not respond at all. when filling in forms my mouse & system will hang as I click or tab to each form field. Dave
 

However, I had removed the network card from the system with no success in stopping the problem..

Please help!!! Upon submit Explorer will hang a few moments then take me to the completed stage of the forms. However, my ASUS board does allow IRQ sharing the most notible share is my network card (DSL) and my Video Card.



The problem is most noticeable in Games and Internet Explorer 5.5.. If that solves your problem then go back and start increasing your acceleration a little at a time to find what is acceptable. Go to start/settings/system click the performace tab then graphics
and try lowering you acceleration down to minimum click ok then ok again. The mouse is on a ps2 port IRQ 12 with no sharring.

This is a long shot but have you tried slowing your hardware acceleration down a bit. I have an optical mouse and a Microsoft Natural 101 keyboard.


hang up after hang up with roxio media 8

I haven't use dit myself but I have seen it recommended on these pages mnay times.

all i want to do is creat a photo dvd with effects and music,,however using roxio media creator 8 is a,oh so slow on my pc (dont know y) and once its set to final encoding to disc it gets to 10% of overall progress then stalls and up pops error : test 1 module hps encounter a problem and shuts it down .it also came up once with not enough system resource or somet like that,,any ideas or is there a simple download i can use to create my photo dvd

I have no idea what the problem is but I have never been able to get on with Media Creator either!You could try Picasa click here.


Cold Boot Hang 7 hang up

I think a got the same Pb with Vista 64 bits, but a it was more random. I dont know what to change .... then i reboot the comp , i got the message to run the troobleshooter or start windows manually. how about your hard drive?

I choose the second option, it boots normaly. Are yours up to date? ps : sorry for grammar.

Some one has already got this bug ? I dont have this problem if i put on standby , it wake up OK.
-------
If i boot With F8 , in safe mode , the computer hang on the ClassPNP.sys.
-------
So googled a bit, it seems to be a trouble caused by windows having pb with handling APIC or AHCI. i use a 3 ware raid card ( see my profil ) . When i start my computer from scratch, it boots and when i got the 4 colors of the windows logo that go together, it hangs.

moreover i dont use the integrated SATA. So ACHI is not pb ? This is a problem with system drivers.


Vista hang- and hang and hang

Tried the sp1 update again. After an hour I forced a reboot. Whilst in hang mode ctrl-alt-del does nothing, otherwise it throws up an error message about "failure security option". I told it to delete virtually everything but again it hangs.

Forced yet another reboot- into safe mode, gets as far as crcdisk.sys and hangs. I guess that I should be grateful that the check disk on one o/s fixes the other o/s. Time for another forced reboot, into sfae mode and that hangs at crcdisk.sys, another forced reboot me thinks. The only restore point is one that I created, so no help there.

Whoopy another f'ing hurdle. f8 at reboot and select the old vista and tell it use last known working config- this leads to the bsod again. This I did. Winver suggests that it is pre sp1, so i tried to install sp1 from the desktop but it hung.

Rebooted and went back to the old Vista install, pensively tried to ctrl-alt-del and it worked!!! I used the recovery console to rename the pending.xml file. You cant just navigate to the old install of vista and move files- you need to take ownership first!!! After 30 mins I get error code 80073712

It seems to be related to the pending xml file that had been renamed previously.

Another forced reboot into normal mode starts the disk check (no bad sectors). I am guessing that safemode is unable to initiate disk check. Screen is scrolling with "inserting an index entry with id **** into index $SDH 0f file 9" SDH m...


wireless network detected, not detected, detected and so on.



I'm running 2 pc's on windos xp pro, I have a d-link wireless N router, and i just can't use my pc which is connected through the wireless part of the router. PS: i've tried restarting the router/moden, to no avail. The other PC has an USB wireless adapter.

I've tried changing the wireless channel, nothing. Anyone got any ideas ?
 




It shows the signal Very strong strength, then it doesn't see anything at all, and it keeps happening over and over.


Welcome screen hang, log on hang, black screen crash, and more!

As Ubuntu works fine I am fairly sure it is not a hardware problem. If it doesn't crash for you, then let it run for at least 36 hours of continuous operation (an estimate on my part). and I can't work out how to attach them here? I have looked at the event log but as I am not (yet!) very technically adept they don't mean much...

From my limited experimentation it makes the BSOD's come faster.
- Select "Select driver names from a list" and click "Next"
Then select all drivers NOT provided by Microsoft and click "Next"
- Select "Finish" on the next page. Using Driver Verifier to identify issues with Windows drivers for advanced users

Driver Verifier

Using Driver Verifier (Windows Drivers)


But sometimes it'll crash and won't tell you the driver. Reboot into Windows (after the crash) and turn off Driver Verifier by going back in and selecting "Delete existing settings" on the first page, then locate and zip up the memory dump file and upload it with your next post.

Other times it'll crash before you can log in to Windows. I had no option but to reset with the power button. I would really appreciate any help here! Once, I was logged in successfully any everything seemed fine, then the black screen appeared and nothing else happened.

Driver Verifer






Quote:
Using Driver Verifier is an iffy proposition. I started it in safe mode and all was fine, checked my drivers are up to date, ...


QPCapSvc service hang QPSched service hang

The mouse movements respond, but the applications do NOT. If I understand correctly, services starting with QP are relate to QuickPlayer application. I force a hardware restart to recover from this situation. Is there some solution/workaround to fix this, other than stopping these services on system for ever?

They are Quick Player background capture service and Quick Player scheduler. My system hangs frequently (21 times in last 30 days). I do not do anything related to Quick Player when the system hangs.

Even Ctrl-Alt-Del does not respond. When I go to "Problem reports and solution", I see two problems with the time stamp same as when the system stopped responding. Has anyone else seen similar problems. They are:

1.QPCapSvc service hang
2.

QPSched service hang

I read on Internet and found the same problem reported by another guy on HP Pavilion laptop.


ThinkPad T410s - Primary Micro SATA HDD not detected by BIOS - Only Detected By OS Platforms

errors.  I just can't use this as my primary drive anymore because it will not initialize with BIOS.  I am hoping that I do not need to replace the MOBO as they go from $50 - $150 US plus shipping.   OS's used:Win10x64Win7x64WinXPWin98SELinuxMintBT5-R3KaliLinuxUBCD - FreeDOS - LINUXDoss6.22 Any thoughts on this issue would be greatly appreciated




















It sounds like something is timing out.  It is hard to be sure without swapping either the drive or the MB.  You might go into the BIOS and select diagnostic mode for boot.  That would do a memory test and it might slow things down enough to mask the problem




















I have a Lenovo T410s - 29123RU BIOS - V1.5 (6UET70WW) 2012-10-11 - (updated from V1.1 this morning hoping it wold solve the problem)ECV - 1.14MTM - 29123RUCPU - Intel Core i5 M520 @ 2.4GHzRAM - DDR3 - 4GBx2 - PC3-10600s This laptop uses a 250GB - 1.8" Micro Sata HDDTOSHIBA MK2529GSG - 250GB - HDD1F07 M BL02 The other day the laptop was running fine then all of a sudden crashed.  I tried to reeboot and i got -  ERROR 2100: HDD0 (HARD DISK DRIVE) INITIALIZATION ERROR (2)PRESS ESC TO CONTINUE I have run scans on the drive itself using: HD Tune ProHDD RgeneratorCrystalDiskInfoTestDiskUBCD- ViVard v4.0- TAFT v1.2Passmark B...


Trojan.Zeroaccess!inf4 detected in services.exe, also Bitcoinminer is repeatedly detected/blocked

NOTE: It is good practice to copy and paste the instructions into notepad and print them in case it is necessary for you to go offline during the cleanup process. Close all open programs and internet browsers.Double click on AdwCleaner.exe to run the tool.Click on Delete.Confirm each time with Ok.Your computer will be rebooted automatically. Removing malware can be unpredictable and this step can save a lot of heartaches if things don't go as planed. I do not currently have a flash drive on hand, but I do have an 4 GB SD card.

I have been prompted to do a manual removal of Trojan.Zeroaccess!inf4 from c:\windows\system32\services.exe. C:\Windows\system32\lsm.exe
C:\Windows\system32\svchost.exe -k DcomLaunch
C:\Windows\system32\svchost.exe -k RPCSS
C:\Windows\system32\atiesrxx.exe
C:\Windows\System32\svchost.exe -k LocalServiceNetworkRestricted
C:\Windows\System32\svchost.exe -k LocalSystemNetworkRestricted
C:\Windows\system32\svchost.exe -k netsvcs
C:\Windows\system32\svchost.exe -k GPSvcGroup
C:\Windows\system32\svchost.exe -k LocalService
C:\Windows\system32\svchost.exe -k NetworkService
C:\Windows\system32\WLANExt.exe
C:\Windows\system32\atieclxx.exe
C:\Windows\System32\spoolsv.exe
C:\Program Files (x86)\Common Files\Adobe\ARM ...


Solved: OfficeScan detected WinAntiSpyware2007 file and SpyHunter 2.9 detected Trojan.vundo!

Please continue here:

http://forums.techguy.org/showthread.php?t=610916
 

All I know is that my new computer has detected the Trojan files listed in the subject and I don't know how to get rid of them. I am running Vista premium and this is my first post, so I need to know what I can do to remove this stuff before it starts wreaking havoc.


Virus not detected in Avast & MBAM, but detected when I upload the file to Gmail

I downloaded an icon pack APK file on my computer to upload to my mobile. Anyway, the thing is, when I double clicked on it, BlueStacks (Android Emulator) opened up, and Avast started giving me lots of warnings about BlueStacks accessing Trojan URLs (it blocked them of course).
 
Now, the thing is: I scanned the APK file both in Malware Bytes Anti Malware and Avast (and even Malware Bytes Anti Rootkit), and it showed no virus or malware found. And more importantly, (though I have deleted the APK file in question from my computer) is my computer safe? But when I try to attach the the same APK file as a Gmail attachment (which I read on the net detects viruses, which is why I tried it), Gmail gives me a "Virus found" error.
 
So, my question is how come such reliable antivirus / anti-malware programs like MBAM and Avast didn't detect the virus but Gmail did?

Or has a rootkit / trojan been installed? Upload file in question here: https://www.virustotal.com/ for security check.






I did a stupid thing yesterday.


Keyboard not detected, Mouse not detected. Fatal Error, System Halted.

The computer hasnt even started loading windows yet. It's not a big deal, but it seems like very odd behavior.
 



This has nothing to do with Vista whatsoever. Of course, I had my mouse and keyboard unplugged at the time, because I had just unplugged everything to move the computer. It is completely normal, really, and whatever OS you have, its going to do the same thing.
 

My question is, what is with this error? That's what the system said, in DOS, on the black screen. As you said it showed up on the black screen with white text, which is the boot screen.

Anyways, I plugged the keyboard and mouse in, restarted the computer, and everything started normally.

Keyboard not detected, Mouse not detected. The computer recognises this, and given that they are important, it puts a warning up that there is no connection. Fatal Error, System Halted.

Vista can't boot up if I don't have a keyboard and mouse plugged in? The fatal eror occurs because you have no input device.


Bluetooth dongle detected, items detected but not connecting.

Or am I barking up the wrong tree completely? CSR PLC Customer Support

Unfortunately there are no identifiers on the dongle itself but device manager seems to think it's:

Device type: Bluetooth Radios
Manufacturer: Cambridge Silicon Radio Ltd

Is there anyway I can detect exactly the chipset in the dongle and get the correct drivers installed? Once plugged in it installs driver version 6.1.7601.17889 from microsoft and there are no yellow '?'s.

Have you tried contacting CSR? A very detailed search has brought me to the conclusion that it's a problem with the bluetooth driver, not the headset. When I look for devices it sees my headset no probs but will not connect, which it does instantly with phones / tablets etc.



LATEST TIP: You should click here to fix Windows errors and optimize system speed.



Recommended Links:

(1) Download (USB IDE HDD not detected. Cause PC to hang) repair utility.

(2) USB IDE HDD not detected. Cause PC to hang

(3) Boot up Freeze/Hang (PROBLEM!): Lenovo Updates Hang T61

(4) verifying dmi data then boot on cd hang at time hang a pc

(5) my computer became hang plzz help som1 to prevent from hang

 
Note: Manual troubleshooting of USB IDE HDD not detected. Cause PC to hang is only recommended for advanced computer users.Download this automatic repair tool instead.